Google-szivárogtatások: terrorban tartják a dolgozókat?

how-to-visit-the-googleplex-google-hq-mountain-view-57e2d4515f9b586c3529ba9c.jpg

Ahogyan minden tech-cégnél, úgy a Googlenél is vannak emberek, akik előszeretettel kotyognak ki dolgokat a sajtónak. De ezt hogyan próbálják meg meggátolni?

A Google a San Francisco-i bíróság szerint a cég támogatta a titoktartás és a félelemben tartás kultúráját. A médiába való szivárogtatás tilos, és a munkatársakat arra ösztönzik, hogy felügyeljék kollégáikat hogy ne tudjanak szivárogtatni. Egy névtelenséget kérő ex-dolgozó azt állítja, hogy jogtalanul rúgták ki.

Most napvilágot láttak az első bizonyítékok, amelyek alátámasztják ezeket az állításokat. A hónap elején a felperesek ügyvédje e-mailt adott ki az ügyben. A 2016. májusi dokumentum - amelyet korábban idéztek a perben, de még nem tették közzé - leírja egy szivárogtató belső vadászatának eredményét, amelyben egy dedikált "stopleaks" (azaz "állítsuk meg a szivárogtatást") belső e-mail címet említ. Ezeket a maileket feltételezhetően egy csapatnak irányítják át, ahol az ilyen belsős ellenőrzések eredményeit vizsgálják meg.

Az egész e-mail mögött álló történet egy tavalyi incidenssel kezdődik. Áprilisban a Recode lehozta a belső munkatársak által létrehozott mémeket, amelyek a Nest vezérigazgatóját, Tony Fadell-t tették poén tárgyává, amikor ők elhatározták, hogy leállítják a Revolv, egy a Nest által felvásárolt cég termékeit. A kritikára reagálva Fadell beszédet mondott a cég heti TGIF találkozóján, és azt állította, hogy a cég kultúrája "javult". A beszélgetésről szóló beszámolót a Recode is közzétette.

A belső e-mailt néhány héttel később, május 6-án küldték el a "legutóbbi szivárgások" címmel. Brian Katz szerint, aki egy korábbi állami minisztérium különleges ügynöke, és most vizsgálatokat végez a Google-ban, mindenki egy emailt kapott a következő tárggyal: "INTERNAL ONLY. REALLY." (Azaz "CSAK BELSŐS. TÉNYLEG.")

Katz bemutatja magát az "állítsuk meg a szivárgások" csapat vezetőjeként. Ez a munkavállalók egy csoportja, akikkel a pert követeli, hogy nyomon kövesse az információforrást, amely eljut a nyilvánosság felé. Katz azt írja, hogy a vállalat azonosította és kirúgták a vezetőt a "titoktartás szándékos figyelmen kívül hagyása" miatt. A szivárgások következtében a Google megszüntette a TGIF tárgyalások átiratait, és inkább élő közvetítést választott. (A felperes azt állítja, hogy Katz hamisan vádolta őt, mint a szivárgás forrása.)

"Mindannyian keményen dolgoztunk egy olyan környezet megteremtése érdekében, ahol nyíltan oszthatunk meg információkat" - írja Katz. "A kultúránk arra a képességünkre támaszkodik, hogy bízunk egymásban - sok bizalmas információt osztunk meg, de elkötelezzük magunkat, hogy megtartjuk a cégen belül. Nem akarjuk, hogy ez megváltozzon." Továbbra is arra ösztönözte az alkalmazottakat, hogy megosszák a problémákat a menedzserekkel vagy az emberi erőforrás részlegen keresztül, nem pedig nyilvánosan.

Katz végül azt írta, hogy a beszélgetés "kevésbé polgári" volt a Google köreiben, és rámutat a belső Google-eszközökre, például a Memegenre, mint problémára. " A Memegen, a Misc, valamint a belső Google+ szerver része a kultúránknak - őszinték maradunk, de mint a kollégák közötti bármilyen beszélgetés, tiszteletben kell tartanunk egymást."

vrg_redacted_02.jpg

via TheVerge

Címkék: google android