Történelem: hogyan lett egy sornyi szövegből tömegpánik?

keyboard-anykey.jpg

Sok ember akadt fent régen azon a szövegen, hogy press any key, azaz "nyomd meg bármelyik gombot". De miért, és mi lett végül a megoldás?

Régen, amikor még grafikus felhasználó felületről az emberek még legvadabb álmaikban sem mertek/tudtak gondolni, a számítógépezni vágyókat egy, a mai gépeken leginkább a terminálhoz (parancssor) hasonlító felület fogadta, és itt a parancsok szorgos pötyögésével lehetett elérni, hogy a számítógép elvégezze a kívánt feladatot.

Ma, amikor minden ablakokban, animálva, színezve, dekorálva van, sőt, az egyik legfontosabb dolog a rendszereknél és programoknál a jó UI/UX (felhasználói felület és élmény), már nehéz elképzelni, hogy egy, a technológia iránt nem túlzottan érdeklődő embert hogyan fogjunk meg a gépekkel, valamint hogy akkoriban mire is használták igazán a gépeket.

Viszont, ahogy most is, régen is volt sok okos marketinges, akiknek az volt a dolguk, hogy mindenkire rásózzák a jobbnál jobb gépeket, de jellemzően az emberek, ha már megvették, használni is kezdték azokat. És mivel ekkor még a programozók nem voltak arra felkészülve, hogy sok felkészületlen ember elé fog kerülni a program, így azokat sem készítették fel rájuk. Mai szemmel nézve rendkívül viccesnek tűnhet, de akkor elég komoly gondolkozási rituálék voltak a gépek előtt, hogy mit akar jelenteni az, hogy "press any key" (azaz nyomd meg bármelyik gombot)? Hiszen nincs olyan gomb, hogy "any" - van control, reset, shift, az alfa-numerikus gombok (azaz a számok és betűk), és végig és értünk a repertoáron.

Sok ember nem tudta, hogy a "press any key" azt jelenti, hogy bármelyik gombot nyomják meg, éppen ezért 1982-ben az Apple közleményben tájékoztatta a fejlesztőket:

Soha ne írd azt, hogy "press any key". Az Apple II-es gépeken önmagában nem található ilyen gomb, csak a RESET, SHIFT, és a CONTROL. Úgy találtuk, (főként az újonnan érkező felhasználók) pánikba esik attól, ha azt kérjük tőlük, hogy nyomják meg bármelyik gombot. Több mint 80%-uk megfordult, és ezt kérdezte: "de mégis melyik gombot kellene nyomnom?" - még ha meg is kérdőjeleztük őket, rájöttünk, hogy erős meggyőződésük van arról, hogy bár hirtelen azt sugallhatja a kiírás, hogy az összes gomb elfogadható, megfordult bennük, hogy ez gyakorlatilag nem igaz, egyesek ugyanis veszélyesek lehetnek. Természetesen igazuk volt.

1988-ból is vannak jelentések, amikben azt írták, hogy sok felhasználó kereste az "any" (azaz "bármelyik") gombot a billentyűzetén, de nem találták - és amikor már teljesen kétségbe estek, sokan a telefonos segítségkérő vonalakat ostromolták - olyan sokan, hogy még ebben az évben a Compaq betette a GYIK-jébe, hogy nincs olyan gomb, hogy "any" - és ekkor vált szokássá a "press any key" helyett a "press return key", azaz nyomd meg az enter gombot (régen a számítógépek billentyűzetét írógépekről mintázták, amiknél még a return az új sort jelentette - ennek eredeti funkciója elveszett, leszámítva a szövegszerkesztő programokat. Erről bővebben és pontosabban itt tudtok olvasni).

Azóta egyébként az informatikusok körében ez egy szakmai poén, és ha már idáig elértél az olvasással, a jutalmad néhány mém erről a jelenségről:

s36qa.jpg

Nem vagyok benne biztos, hogy azt kéri, hogy nyomjak meg egy véletlenszerű gombot, vagy egy gombot "any"-ként felcímkézve a billentyűzeten.


download.jpeg

"Nyomd meg bármelyik gombot a folytatáshoz" - de mégis hol a fenében van ez a gomb?

"Nyomd meg bármelyik gombot"

UPDATE: Kedves Olvasóink! Természetesen mindig próbálunk teljesen legitim tartalmat közölni, és mint kezdő bloggerek, az építő kritikákat, amiket kommentben kaptunk, örömmel fogadtuk - a cikkben a hibákat természetesen javítottuk (a kommentek tartalmához próbáltunk forrást keresni, hogy meggyőződhessünk annak valóságtartalmáról), és ígérjük, hogy a továbbiakban jobban oda fogunk figyelni a tartalom pontosságára, valamint helyességére. A kellemetlenségért elnézéseteket kérjük. 

forrás: PodKedd, Wikipédia