Néhány app, hogy formába rázd magad nyár elejére!

afm-spring-trainingedge-group-fitness1.jpg

Mitévő legyél, ha nem szeretnél edőzterembe járni, de valamennyire formába akarod rázni a testedet? Áruházi körképünk következik.

Bizonyára sokan vagytok, akik mindent szeretnek az utolsó (utáni) pillanatra hagyni, és sokan az edzéssel is így vannak: hamarosan itt a nyár, te meg még mindig a gép előtt lógatod a lábadat, és mindig napról napra tologatod az edzések elkezdésének a tervét.

Természetesen ez továbbra is egy tech blog: a jó edzésterv mellett egy jó étrend is kiemelt szerepet kell hogy kapjon az életedben, valamint nem minden ember van ugyan olyan egészségügyi állapotban: ha van valamilyen problémád, előbb a háziorvossal beszéld meg, hogy neked milyen edzést lehet, és milyet nem kellene csinálnod, és csak ezután vágj bele bármibe is.

Kismillió app van a Google Play-en és az App Store-on egyaránt, ha edzőtervet kell készíteni, futást, vagy épp vízfogyasztást követni - a Runtasticnak viszont egy külön alkalmazás-csomagja van az edzeni vágyóknak: van egy általános GPS tracker app, egy külön app a kerékpárosoknak, valamint a PushUps (fekvőtámasz), SitUps (felülés), és a Squats (guggolás) - utóbbi 3 edzéstervet is összeállít nekünk, 3 lépcsőfokban, az elején egy állapotfelméréssel, és arra a szintre dob minket, ahol épp állunk, míg az elsőnél opcionálisan lehet edzéstervet kérni, több kategóriából, többféle cél-lehetőséggel, híres sportolók nevével fémjelezve. 

Runtastic

A futók, valamint biciklisták nagy kedvence, de nem csak ezeket támogatja: többek között az aerobik, (amerikai) foci, baseball, crossfit, szobabiciklis, elliptikus trénergépes, hegymászásos, kajakozós, lovaglós, de még az úszásos edzéseket is támogatja, viszont a nevének megfelelően a futóknak adja a legtöbb funckiót.

runtastic-pro-gps-running-walking-jogging-fitness-distance-tracker-and-marathon-training-sale-04.png

Vannak ebben is edzéstervek, amelyek különösen hasznosak lehetnek, ha hosszú távon szeretnénk edzeni. Támogatja az interrvalumos és céledzéseket, valamint van benne egy ún. "Story Running" funkció, amivel egy történet hallgatása közben (pl. futsz ki egy égő erdőből) tudunk futni, ami elméletileg sokkal adrenalinpumpálóbb, mintha csak pörgős zenét hallgattál. (Nekem nem jött be, ugyanis a szövegre figyeltem oda a futás helyett, majd azon kaptam magam, hogy egyre lassabb vagyok). És ami fontos, hogy lehet csoportokat létrehozni, mondjuk haverokkal, futótársakkal, satöbbi: ebben lehet versengeni is egymással, és ez egy extra motivációs löketet ad nekünk, ha menet közben elkókadnánk.

Meglepően érdekes és látványos statisztikákkal is szolgál, valamint természetesen támogatja a szívritmusfigyelő órákat is. (Ha esetleg nem lennél benne biztos, hogy a hivatalos Runtastic órákon kívül is támogat-e valamit: természetesen igen, én egy Xiaomi MiBaJnd 2-vel futok)

Ezzel az aerob/anaerob edzést le is tudtuk, de menjünk is tovább a kezdők számára komoly izomlázzal járó edzésekre. (Nincs semmilyen megkötés hogy milyen sorrendben végezd őket, sőt: lehet olyat is, hogy mondjuk nem fogsz fekvőzni, mert arra már nincs szükséged, mert tudsz sokat, de a guggolásból már kevesebbet tudsz, mint szeretnél: fontos, hogy amiből gyenge vagy, azon próbálj meg fejleszteni, és ne az alapján szelektálj, hogy mi az amit úgysem tudsz, vagy amihez nincs kedved!)

Runtastic app: Google Play  App Store

És a "másik három"

A cikk elején említettem még a PushUps (fekvőtámasz), SitUps (felülés), és a Squats (guggolás) appokat is: ezek gyakorlatilag ugyan úgy néznek ki (a színezést és néhány apró dolgot leszámítva), és ugyan úgy is működnek: összeállítanak nekünk egy edzéstervet a jelenlegi testállapotunk szerint, amit már a mi dolgunk betartani.

img_0902.PNGimg_0903.PNG

Bal oldalt a PushUps, jobb oldalt a SitUps

Mindhárom app az edzések elején elmagyarázza, hogy egy sima, offline edzésbe hogyan kell helyesen beékelni az appot, hogy tudjon mindent jól mérni, ezért fontos, hogy figyeljünk oda a szövegre, a képes magyarázatra, valamint arra, hogy az edzéseket a lehető legpontosabban végezzük el.

PushUps: Google Play  App Store

SitUps: Google Play  App Store

Squats: Google Play  App Store

És miért pont ezek?

Jelentősen látványosabbá teszi a statisztikákat, valamint hatékonyabbá teszi azok elemzését, ha egyetlen felületen érheted a futás, fekvőtámasz, felülés, valamint guggolás-eredményeidet, és nem utolsó sorban így motiválóbb is. Ez a 4 app jól összedolgozik a háttérben, és ennek eredményét a "Me" képernyőn, vagy a netes dashboardon lehet látni.